Tiny voedselbos

Binnen ons project leggen wij een klein voedselbos van 600 m2 aan. Hierbij maken wij gebruik van zogenaamde permacultuur, waarbij door het toepassen van 7 verschillende specifieke lagen van begroeiing een zo hoog mogelijke opbrengst wordt bereikt, terwijl de natuur zelf het werk doet. Door zoveel mogelijk lagen van bomen en beplanting bij elkaar te laten groeien wordt er per m2 meer zon wordt opgevangen, waardoor er een grotere opbrengst per m2 wordt gegeneerd. Dit leidt tot meer diversiteit en beter gebruik van de bodem. In een permacultuursysteem worden worden er eerst hoge bomen geplant, vervolgens lage bomen, dan klimplanten, daarna struiken, vervolgens een kruidlaag, daarna bodemkruipers en tot slot knolgewassen.

Hierbij kan gedacht worden aan verschillende noten- en fruitbomen zoals walnootbomen en kersenbomen. Daaronder kunnen noten- en fruitstruiken worden geplant zoals hazelaars en bessenstruiken. Vervolgens kunnen er eetbare klimmers zoals bramen en frambozen in de bomen groeien. Daaronder kunnen groenten, bloemen en kruiden worden geplant. Daarna kunnen bodembekruipers zoals aardbeien, pompoenen en courgettes hun weg vinden en tot slot komen de knolgewassen zoals wortelen en bieten. Zo creëren we een eetbaar bos 🙂

Bij de aanplant van het Tiny voedselbos willen wij buurtbewoners betrekken. In de gemeente Nederweert hebben wij reeds een bestaand bos van 2,5 hectare in eigendom, welk wij momenteel als voedselbos aan het opbouwen zijn volgens hetzelfde principe. Binnen ons project in Weert willen we een geheel nieuw Tiny voedselbos ontwikkelen.